|
![]() |
![]() |
|
![]() |
KÉRDEZEK |
37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet
a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (2) bekezdés sz) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 41. § d) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. Általános rendelkezések
1. § |
|
2. Fogalom-meghatározások
2. § |
|
3. Nyersanyag-kiszabati ív
3. § |
|
4. Az étrendtervezés szabályai
4. § |
|
5. Az ellátás során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelmények
5. § |
|
6. Tájékoztatási kötelezettség
6. § |
|
7. Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok
7. § |
|
8. Felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak egyes élelmiszerek és ételek vonatkozásában
8. § |
|
9. § |
|
10. § |
|
11. § |
|
12. § |
|
13. § | Az egész napos étkeztetés, a bölcsődei, mini bölcsődei étkeztetés, a napi háromszori és a napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetén a felhasznált élelmiszerek, élelmiszercsoportok a 6. mellékletben foglalt táblázat szerinti gyakorisággal, tíz élelmezési napra számítva alkalmazandóak. |
14. § |
|
9. Diétás étkeztetés
15. § |
|
10. Személyi feltételek
16. § |
|
11. Hatósági ellenőrzés
17. § |
|
12. Átmeneti rendelkezések
18. § |
|
13. Záró rendelkezések
20. § | A rendelet tervezetének a műszaki szabványok és szabályok terén történő információszolgáltatási eljárás megállapításáról és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályok megállapításáról szóló, 1998. június 22-i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 8-10. cikkében előírt egyeztetése megtörtént. |
1. MELLÉKLET A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELETHEZ
Nyersanyag-kiszabati előírás egy adagra/fő
A | B | C | D | E | F |
1. | Nyersanyag | Korcsoportok |
2. | 1-3 év | 4-6 év | 7-10 év | 11-14 év | 15. évtől |
3. | Hús | hidegétkezéshez: 15-25 g |
hidegétkezéshez: 20-30 g |
hidegétkezéshez: 30-40 g |
hidegétkezéshez: 40-50 g |
hidegétkezéshez: 40-60 g |
4. | színhús: 40-60 g | színhús: 60-80 g | színhús: 80-100 g | színhús: 90-110 g | színhús: 100-120 g |
5. | darált hús: 30-40 g | darált hús: 40-50 g | darált hús: 50-60 g | darált hús: 60-70 g | darált hús: 60-80 g |
6. | levesekhez: 20-40 g | levesekhez: 30-50 g | levesekhez: 40-60 g | levesekhez: 50-70 g | levesekhez: 60-80 g |
7. | raguhoz: 30-50 g | raguhoz: 40-60 g | raguhoz: 60-80 g | raguhoz: 70-90 g | raguhoz: 80-100 g |
8. | Húskészítmények | 23%-nál magasabb zsírtartalmú termék nem adható | 23% vagy annál kisebb zsírtartalmú termék | 23%-nál magasabb zsírtartalmú termék | 23% vagy annál kisebb zsírtartalmú termék | 23%-nál magasabb zsírtartalmú termék | 23% vagy annál kisebb zsírtartalmú termék | 23%-nál magasabb zsírtartalmú termék | 23% vagy annál kisebb zsírtartalmú termék | 23%-nál magasabb zsírtartalmú termék |
9. | hidegétkezéshez, rakott, töltött ételekhez: 15-25 g |
hideg- étkezéshez, rakott, töltött ételekhez: 20-30 g |
hideg- étkezéshez, rakott, töltött ételekhez: 0-15 g |
hideg- étkezéshez, rakott, töltött ételekhez: 30-40 g |
hideg- étkezéshez, rakott, töltött ételekhez: 0-25 g |
hideg- étkezéshez, rakott, töltött ételekhez: 40-50 g |
hideg- étkezéshez, rakott, töltött ételekhez: 0-25 g |
hideg- étkezéshez, rakott, töltött ételekhez: 40-60 g |
hideg- étkezéshez, rakott, töltött ételekhez: 0-25 g |
10. | levesekhez: 20-30 g |
levesekhez: 30-40 g |
levesekhez: 0-20 g |
levesekhez: 40-60 g |
levesekhez: 0-30 g |
levesekhez: 50-60 g |
levesekhez: 0-30 g |
levesekhez: 50-60 g |
levesekhez: 0-30 g |
11. | feltétként: 25-40 g |
feltétként: 40-60 g |
feltétként: 0-30 g |
feltétként: 50-80 g |
feltétként: 0-40 g |
feltétként: 60-90 g |
feltétként: 0-50 g |
feltétként: 90-120 g |
feltétként: 0-60 g |
12. | tésztákhoz: 25-40 g |
tésztákhoz: 40-60 g |
tésztákhoz: 0-30 g |
tésztákhoz: 60-80 g |
tésztákhoz: 0-40 g |
tésztákhoz: 70-90 g |
tésztákhoz: 0-50 g |
tésztákhoz: 80-100 g |
tésztákhoz: 0-50 g |
13. | Máj, zúza, szív és májkészítmények | feltétként: 40-60 g | feltétként: 60-80 g | feltétként: 80-100 g | feltétként: 90-110 g | feltétként: 100-120 g |
14. | felfújthoz: 20-30 g | felfújthoz: 30-40 g | felfújthoz: 40-50 g | felfújthoz: 40-60 g | felfújthoz: 50-60 g |
15. | szendvicshez: 15-25 g | szendvicshez: 20-30 g | szendvicshez: 30-40 g | szendvicshez: 40-50 g | szendvicshez: 40-60 g |
16. | levesekhez: 20-40 g | levesekhez: 30-50 g | levesekhez: 40-60 g | levesekhez: 50-70 g | levesekhez: 60-80 g |
17. | Hal, halkonzerv | feltétként: 40-60 g | feltétként: 60-80 g | feltétként: 80-100 g | feltétként: 90-110 g | feltétként: 100-120 g |
18. | levesekhez nem adható | levesekhez: 30-50 g | levesekhez: 40-60 g | levesekhez: 60-80 g | levesekhez: 80-100 g |
19. | szendvicshez: 15-25 g | szendvicshez: 20-30 g | szendvicshez: 30-40 g | szendvicshez: 40-50 g | szendvicshez: 40-60 g |
20. | Tej, savanyított tejtermékek (kefir, joghurt) |
tej: 1-2 dl | tej: 1-2 dl | tej: 2-2,5 dl | tej: 2-2,5 dl | tej: 2-3 dl |
21. | kefir, joghurt: 1-1,5 dl | kefir, joghurt: 1-2 dl | kefir, joghurt: 1-2 dl | kefir, joghurt: 1-2 dl | kefir, joghurt: 1-2 dl |
22. | gyümölcsjoghurt: 1-1,5 dl |
gyümölcsjoghurt: 1-2 dl |
gyümölcsjoghurt: 1-2 dl |
gyümölcsjoghurt: 1-2 dl |
gyümölcsjoghurt: 1-2 dl |
23. | Tejtermékek (sajt, tehéntúró) |
sajt szendvicshez: 20-30 g |
sajt szendvicshez: 30-40 g |
sajt szendvicshez: 30-50 g |
sajt szendvicshez: 40-60 g |
sajt szendvicshez: 40-70 g |
24. | túró hidegétkezéshez: 15-25 g |
túró hidegétkezéshez: 20-30 g |
túró hidegétkezéshez: 30-40 g |
túró hidegétkezéshez: 40-50 g |
túró hidegétkezéshez: 40-60 g |
25. | túró ételkészítéshez: 30-50 g |
túró ételkészítéshez: 50-70 g |
túró ételkészítéshez: 70-100 g |
túró ételkészítéshez: 80-110 g |
túró ételkészítéshez: 100-150 g |
26. | Tejföl | 10-20 g | 20-30 g | 30-40 g | 30-50 g | 30-60 g |
27. | Kenőzsiradékok (vaj, vajkrém, margarin) |
szendvicshez: 0-10 g | szendvicshez: 0-10 g | szendvicshez: 0-20 g | szendvicshez: 0-20 g | szendvicshez: 0-20 g |
28. | Zsiradék | Ételkészítéshez: 0-5 g |
Ételkészítéshez: 0-8 g |
Ételkészítéshez: 0-10 g |
Ételkészítéshez: 0-10 g |
Ételkészítéshez: 0-15 g |
29. | salátákhoz: 0-2 g | salátákhoz: 0-2 g | salátákhoz: 0-3 g | salátákhoz: 0-3 g | salátákhoz: 0-4 g |
30. | Szalonna | ételkészítéshez: 2-4 g | ételkészítéshez: 2-5 g | ételkészítéshez: 3-6 g | ételkészítéshez: 3-6 g | ételkészítéshez: 3-10 g |
31. | hidegétkezéshez nem adható | hidegétkezéshez nem adható | hidegétkezéshez nem adható | hidegétkezéshez nem adható | hidegétkezéshez: 30-80 g |
32. | Cukor, méz | méz: 5-10 g | méz: 5-20 g | méz: 5-20 g | méz: 10-20 g | méz: 20-30 g |
33. | cukor teában: 0-5 g | cukor teában: 0-7 g | cukor teában: 0-9 g | cukor teában: 0-10 g | cukor teában: 0-10 g |
34. | Gabona alapú élelmiszer (száraz tészta is) |
gabonapehely hidegétkezéshez: 10-20 g | gabonapehely, hidegétkezéshez: 20-40 g | gabonapehely, hidegétkezéshez: 30-50 g | gabonapehely, hidegétkezéshez: 40-60 g | gabonapehely, hidegétkezéshez: 40-80 g |
35. | körethez: 30-50 g |
körethez: 40-60 g |
körethez: 50-70 g |
körethez: 60-80 g |
körethez: 80-100 g |
36. | körethez zöldséggel együtt: 20-30 g |
körethez zöldséggel együtt: 20-40 g |
körethez zöldséggel együtt: 30-50 g |
körethez zöldséggel együtt: 40-60 g |
körethez zöldséggel együtt: 50-70 g |
37. | teljes kiőrlésű kenyérfélék: 20-40 g |
teljes kiőrlésű kenyérfélék: 30-50 g |
teljes kiőrlésű kenyérfélék: 40-60 g |
teljes kiőrlésű kenyérfélék: 50-70 g |
teljes kiőrlésű kenyérfélék: 60-100 g |
38. | kenyérfélék, kalács: 30-40 g |
kenyérfélék, kalács: 40-50 g |
kenyérfélék, kalács: 50-60 g |
kenyérfélék, kalács: 60-70 g |
kenyérfélék, kalács: 70-100 g |
39. | péksütemény: 1/2-1 db | péksütemény: 1/2-1 db | péksütemény: 1-2 db | péksütemény: 1-2 db | péksütemény: 1-3 db |
40. | egyéb gabonakészítmények hidegétkezéshez: 10-20 g | egyéb gabonakészítmények hidegétkezéshez: 10-30 g | egyéb gabonakészítmények hidegétkezéshez: 20-40 g | egyéb gabonakészítmények hidegétkezéshez: 30-50 g | egyéb gabonakészítmények hidegétkezéshez: 40-60 g |
41. | gabonaszelet nem adható | gabonaszelet 1 db | gabonaszelet 1-2 db | gabonaszelet 1-2 db | gabonaszelet 1-2 db |
42. | Burgonya | főzelékhez: 100-150 g | főzelékhez: 130-180 g | főzelékhez: 150-200 g | főzelékhez: 180-230 g | főzelékhez: 200-250 g |
43. | rakott ételhez, körethez: 100-150 g |
rakott ételhez, körethez: 150-200 g |
rakott ételhez, körethez: 180-230 g |
rakott ételhez, körethez: 200-250 g |
rakott ételhez, körethez: 250-300 g |
44. | Zöldségek (friss, fagyasztott, konzerv) |
nyersen salátákhoz: 40-80 g |
nyersen salátákhoz: 60-90 g |
nyersen salátákhoz: 70-100 g |
nyersen salátákhoz: 80-110 g |
nyersen salátákhoz: 100-150 g |
45. | nyersen hidegétkezéshez: 20-50 g |
nyersen hidegétkezéshez: 30-70 g |
nyersen hidegétkezéshez: 40-80 g |
nyersen hidegétkezéshez: 50-90 g |
nyersen hidegétkezéshez: 60-100 g |
46. | levesekhez: 30-60 g | levesekhez: 50-80 g | levesekhez: 60-90 g | levesekhez: 70-100 g | levesekhez: 80-120 g |
47. | főzelékhez, körethez: 80-150 g |
főzelékhez, körethez: 130-180 g |
főzelékhez, körethez: 150-200 g |
főzelékhez, körethez: 180-230 g |
főzelékhez, körethez: 200-250 g |
48. | Gyümölcsök (friss, fagyasztott, befőtt, kompót) |
40-90 g | 60-110 g | 70-120 g | 70-150 g | 80-150 g |
49. | Szárazhüvelyesek | nem adható | főzelékhez, körethez: 40-60 g |
főzelékhez, körethez: 50-70 g |
főzelékhez, körethez: 60-80 g |
főzelékhez, körethez: 70-90 g |
50. | levesekhez, salátákhoz: 20-30 g |
levesekhez, salátákhoz: 20-40 g |
levesekhez, salátákhoz: 30-40 g |
levesekhez, salátákhoz: 40-50 g |
51. | hidegétkezéshez: 10-20 g |
hidegétkezéshez: 10-30 g |
hidegétkezéshez: 10-30 g |
hidegétkezéshez: 20-40 g |
52. | Olajos magvak | 10-20 g | 10-20 g | 20-30 g | 20-30 g | 30-40 g |
53. | Gyümölcslé és zöldséglé | 1-2 dl | 1-2 dl | 1-2 dl | 1-2 dl | 2-3 dl |
2. MELLÉKLET A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELETHEZ
Változatossági mutató
levesf + húsf + főzelékf + köretf |
V = | --------------------------- | x 100, |
levese + húse + főzeléke + körete |
3. MELLÉKLET A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELETHEZ
Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet
(kcal/nap/fő)
A | B | C | D | E | F | G | H |
1. | Étkeztetés típusa | Korcsoportok |
2. | 1-3 év | 4-6 év | 7-10 év | 11-14 év | 15-18 év | 19-69 év | 70. évtől |
3. | Egész napos étkeztetés | 1100-1300 | 1350-1650 | 1700-2050 | 2000-2400 | 2000-2600 | 2000-2500 | 2000-2400 |
4. | Fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetés | 1000-1200 | 1200-1500 | 1550-1850 | 1800-2200 | 1800-2200 | 1800-2200 | 1800-2200 |
5. | Bölcsődei étkeztetés | 800-950 |
6. | Napi háromszori étkezés szolgáltatása | 900-1100 | 1100-1320 | 1300-1550 | 1300-1700 | 1300-1650 | 1300-1550 |
7. | Napi egyszeri étkezés szolgáltatása | 450-600 | 600-750 | 700-850 | 700-900 | 700-900 | 700-850 |
4. MELLÉKLET A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELETHEZ
Adagolási előírás
(1 adag elkészített ételre)
A | B | C | D | E | F |
1. | Ételsorelem | Korcsoportok |
2. | 1-3 év | 4-6 év | 7-10 év | 11-14 év | 15. évtől |
3. | Friss zöldség (dkg) | 2-5 | 3-7 | 4-8 | 5-9 | 6-10 |
4. | Friss gyümölcs (dkg) | 4-9 | 6-11 | 7-12 | 7-15 | 8-15 |
5. | Gyümölcslé/zöldséglé (dl) | 1-2 | 1-2 | 1-2 | 1-2 | 2-3 |
6. | Saláta (dkg) | 4-8 | 6-9 | 7-10 | 8-11 | 10-15 |
7. | Savanyúság (dkg) | 3-7 | 5-8 | 6-9 | 7-10 | 8-13 |
8. | Zöldség köretek (dkg) | 8-15 | 13-18 | 15-20 | 18-23 | 20-25 |
9. | Főzelékek (dl) | 1,5-2 | 2-2,5 | 2-2,5 | 2,5-3 | 3-4 |
10. | Hal (g) | 30-45 | 40-55 | 55-70 | 65-80 | 70-85 |
11. | Szelet hús (g) | 30-45 | 40-55 | 55-70 | 65-80 | 70-85 |
12. | Ragu, tokány, pörkölt hús (g) | 20-35 | 30-45 | 40-55 | 50-65 | 56-70 |
13. | Levesek (dl) | 1,5-2 | 2-2,5 | 2,5-3 | 2,5-3,5 | 2,5-4 |
14. | Burgonya (dkg) | 10-15 | 15-20 | 18-23 | 20-25 | 25-30 |
15. | Tészta, rizs, gabona alapú köretek (dkg) | 7-15 | 10-20 | 10-20 | 15-25 | 25-30 |
16. | Mártás (dl) | 1-1,5 | 1,5-2 | 1,5-2 | 2-2,5 | 2-2,5 |
17. | Tej/ízesített tejkészítmény/tea (dl) | 1-2 | 1-2 | 2-2,5 | 2-2,5 | 2-3 |
5. MELLÉKLET A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELETHEZ
Az étkeztetés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi sóbevitel
(g/fő)
A | B | C | D | E | F | G | H |
1. | Ékeztetés típusa | Korcsoportok |
2. | 1-3 év | 4-6 év | 7-10 év | 11-14 év | 15-18 év | 19-69 év | 70. évtől |
3. | Egész napos étkeztetés | 2 | 3 | 5 (legfeljebb: 10) |
5 (legfeljebb: 10) |
5 (legfeljebb: 10) |
5 (legfeljebb: 12) |
5 (legfeljebb: 12) |
4. | Bölcsődei étkeztetés | 1,5 | - | - | - | - | - | - |
5. | Napi háromszori étkezés szolgáltatása | - | 2 | 3,5 (legfeljebb: 6,6) |
3,5 (legfeljebb: 6,6) |
3,5 (legfeljebb: 6,6) |
3,5 (legfeljebb: 7,9) |
3,5 (legfeljebb: 7,9) |
6. | Napi egyszeri étkezés szolgáltatása | - | 1 |
2 (legfeljebb: 3,6) |
2 (legfeljebb: 3,6) |
2 (legfeljebb: 3,6) |
2 (legfeljebb: 4,3) |
2 (legfeljebb: 4,3) |
6. MELLÉKLET A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELETHEZ
Egyes élelmiszerekre, élelmiszercsoportokra vonatkozó előírások tíz élelmezési napra, egy főre számítva
A | B | C | D | E |
1. | Élelmiszer, | Étkeztetés típusa |
2. | élelmiszercsoport | Egész napos étkeztetés | Bölcsődei étkeztetés | Napi háromszori étkezés szolgáltatása | Napi egyszeri étkezés szolgáltatása |
3. | Hús | legalább hat, legfeljebb tíz alkalommal |
legalább hat, legfeljebb nyolc alkalommal |
legalább hat, legfeljebb tíz alkalommal |
legalább hat, legfeljebb tíz alkalommal |
4. | Húskészítmény | 23%-nál alacsonyabb zsírtartalmú húskészítmény legfeljebb öt alkalommal, 23%-nál magasabb zsírtartalmú termék legfeljebb egy alkalommal |
legfeljebb négy alkalommal, 23%-nál magasabb zsírtartalmú termék nem adható |
23%-nál alacsonyabb zsírtartalmú húskészítmény legfeljebb öt alkalommal, 23%-nál magasabb zsírtartalmú termék legfeljebb egy alkalommal |
legfeljebb két alkalommal |
5. | Hal | legalább egy alkalommal | legalább egy alkalommal | legalább egy alkalommal | legalább egy alkalommal |
6. | Máj, zúza, szív és májkészítmény | legfeljebb három alkalommal, ebből két alkalommal ételkészítéshez és egy alkalommal kisétkezés részeként | legfeljebb három alkalommal, ebből két alkalommal ételkészítéshez és egy alkalommal kisétkezés részeként | legfeljebb három alkalommal, ebből két alkalommal ételkészítéshez és egy alkalommal kisétkezés részeként | legfeljebb két alkalommal |
7. | Tojás | legalább három, legfeljebb nyolc darab, az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyiségével számolva |
legalább három, legfeljebb öt darab, az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyisével számolva |
legalább három, legfeljebb öt darab, az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyiségével számolva |
legalább kettő, legfeljebb négy darab, az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyiségével számolva |
8. | Rizs | legfeljebb három alkalommal | legfeljebb egy alkalommal | legfeljebb három alkalommal | legfeljebb három alkalommal |
9. | Száraztészta | legfeljebb két alkalommal | legfeljebb egy alkalommal | legfeljebb két alkalommal | legfeljebb két alkalommal |
10. | Burgonya | legfeljebb öt alkalommal | legfeljebb három alkalommal | legfeljebb öt alkalommal | legfeljebb öt alkalommal |
11. | Szárazhüvelyesek a január 1-jétől április 30-ig és az október 1-jétől december 31-ig tartó időszakban |
legalább egy, legfeljebb három alkalommal | nem adható | legalább egy, legfeljebb három alkalommal | legfeljebb három alkalommal |
12. | Szárazhüvelyesek a május 1-jétől szeptember 30-ig tartó időszakban | egy alkalommal | egy alkalommal | egy alkalommal |
13. | Gyümölcslé és zöldséglé | legfeljebb hat alkalommal | legfeljebb hat alkalommal | legfeljebb négy alkalommal | legfeljebb két alkalommal |
14. | Édesség, finom pékáru a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazókat kivéve | legfeljebb négy alkalommal | legfeljebb négy alkalommal | legfeljebb négy alkalommal | legfeljebb két alkalommal |
15. | Ízesített tejkészítmény | legfeljebb két alkalommal | legfeljebb három alkalommal | legfeljebb két alkalommal | nem adható |
16. | Lekvár, mogyorókrém, csokoládékrém | legfeljebb egy alkalommal | legfeljebb egy alkalommal | legfeljebb egy alkalommal | legfeljebb egy alkalommal |
17. | Olajos magvak | legalább két alkalommal | legalább egy alkalommal csak darált formában | legalább egy alkalommal |
18. | Teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszer | legalább tíz alkalommal | öt alkalommal | legalább tíz alkalommal | legalább három alkalommal |
19. | Sertés, baromfi zsír | legfeljebb három alkalommal | nem adható | legfeljebb két alkalommal | legfeljebb egy alkalommal |
20. | Margarin kenőzsiradékként | legfeljebb huszonöt alkalommal | legfeljebb tíz alkalommal | legfeljebb tíz alkalommal | nem adható |
21. | Vaj kenőzsiradékként | legfeljebb három alkalommal | legfeljebb három alkalommal | legfeljebb három alkalommal | nem adható |
22. | Bő zsiradékban sült étel | legfeljebb egy alkalommal | nem adható | legfeljebb egy alkalommal | legfeljebb egy alkalommal |
23. | Tejszín | legfeljebb egy alkalommal, ételkészítéshez | legfeljebb egy alkalommal, ételkészítéshez | legfeljebb egy alkalommal, ételkészítéshez | legfeljebb egy alkalommal, ételkészítéshez |
![]() |
||