|
![]() |
![]() |
|
![]() |
KÉRDEZEK |
1/1996. (I. 9.) FM-NM-IKM együttes rendelet
az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény végrehajtásáról
Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel egyetértésben - a következőket rendeljük el:
(az ét 3. §-ához)
1. § |
|
2. § |
|
3. § | Az előállító kérelmére, vagy amennyiben a benyújtott dokumentáció alapján ez szükséges, az 1. § (1) bekezdése szerinti szakhatóságok helyszíni szemlét tartanak. |
4. § |
|
(az ét 4. §-ához)
5. § |
|
6. § |
|
7. § |
|
8. § |
|
9. § | Az engedélyezett adalékanyagok, mosó- és fertőtlenítőszerek, technológiai segédanyagok, élelmiszerrel érintkező anyagok, csomagolóanyagok, új élelmiszerek, különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek engedélyét újra kell értékelni, amennyiben azt új tudományos eredmények vagy a megváltozott felhasználási körülmények indokolják. Indokolt esetekben az engedélyeket vissza kell vonni, vagy módosítani kell. |
10. § | Az élelmiszer-előállítás folyamatában az előállítónak olyan minőségbiztosítási rendszereket - MSZ EN ISO 9000 szabványsorozat - vagy ezek egyes elemeit, illetve biológiai, mikrobiológiai, kémiai, fizikai veszély elemző és elhárító rendszereket - Veszély Elemzés, Kritikus Ellenőrzési Pontok (HACCP) - vagy ezek egyes elemeit kell alkalmaznia, amelyek biztosítják az élelmiszer közegészségügyi, élelmiszerhigiéniai és minőségi megfelelőségét. |
(az ét 5. §-ához)
11. § |
|
(az ét 6. §-ához)
12. § |
|
13. § |
|
14. § | Az új élelmiszer előállításának engedélyezése iránti kérelmet - a vendéglátás és közétkeztetés kivételével - a földművelésügyi miniszternek címezve, az Állomáson kell benyújtani a rendelet 11. számú melléklete szerint. Az Állomás beszerzi az OÉTI szakvéleményét. |
(az ét 7-8. §-aihoz)
15. § |
|
(az ét 9. §-ához)
16. § |
|
17. § | A vendéglátás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer-előállítás részletes feltételeit külön rendelet szabályozza. |
(az ét 14. §-ához)
18. § |
|
19. § |
|
20. § |
|
(az ét 16. §-ához)
21. § |
|
22. § |
|
23. § |
|
24. § | Az élelmiszer-forgalmazás részletes feltételeit külön rendelet szabályozza. |
(az ét 17. §-ához)
25. § |
|
26. § |
|
(az ét 19. §-ához)
27. § |
|
28. § |
|
29. § |
|
30. § |
|
31. § |
|
32. § |
|
33. § |
|
34. § |
|
(az ét 20. §-ához)
35. § |
|
(az ét 21-24. §-aihoz)
36. § |
|
37. § |
|
38. § |
|
(az ét 25-26. §-aihoz)
39. § |
|
ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK
40. § |
|
1. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
az élelmiszer-előállító hely létesítési engedély kérelem tartalma
1. | Az élelmiszer-előállító neve, címe:
|
2. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
gyártmánylap
I. AZ ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÁS FŐBB ADATAI
1. | Az élelmiszer-előállító neve, címe: |
2. | Az élelmiszer-előállító hely neve, címe: |
3. | Az élelmiszer megnevezése: |
4. | Az élelmiszerre vonatkozó minőségi előírás: A MÉ vonatkozó termék előírásának/irányelvének száma és megnevezése: (Ha az előírás/irányelv több terméket/termékcsoportot is tartalmaz, az élelmiszer ennek megfelelő további pontos azonosítása is szükséges.) Az előállítási engedély (ha erre kötelezett) száma: |
5. | A termék egységnyi mennyiségre számított anyag összetétele: A 15. számú melléklet 3. pontjában előírtak kivételével változó anyagösszetételt nem tartalmazhat. A gyártás során a megadott összetevőktől típusukban nem lehet eltérni. A mennyiségek - kizárólag a felhasznált anyagok természetes összetételi és érzékszervi ingadozásának ellensúlyozására - változhatnak. Az erre történő utalás nem tekintendő változó anyagösszetételnek. |
6. | Az élelmiszer alkotórészeinek csökkenő mennnyiségi sorrendben történő felsorolása: |
7. | Felhasznált adalékanyagok: Nevük és E számuk, illetőleg (ha a MÉ felhasználható adalékanyag előírásaiban nem szerepelnek) e rendelet hatálybalépéséig kiadott engedélyek esetében az OTH engedélyszámuk, az azt követően kiadottak esetében pedig az OÉTI engedélyszámuk. |
8. | Az előállítási eljárás rövid leírása, különös tekintettel az egészségügyi biztonságot és a minőséget befolyásoló körülményekre: |
9. | Az élelmiszer minőségét és veszélytelenségét a 10. § előírása szerint biztosító rendszer vagy azok elemeinek ismertetése: |
II. | Az élelmiszer minőségi jellemzői
|
III. | Az élelmiszer jelölése (a címke grafikai és szövegterve): |
IV. | Melléktermékek, hulladékok kezelése, továbbhasznosításuk: ................................................ élelmiszert előállító egység vezetője Az Állomás jóváhagyó záradéka: |
3. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
az adalékanyag felhasználási és gyártási engedély kérelem tartalma
1. | Általános adatok 1.1. Az adalékanyag megnevezése, E száma: 1.2. Az adalékanyag pontos összetétele (természetes anyagok esetében elegendő az eredet és az előállítási mód megadása): 1.3. A gyártó neve és címe: 1.4. A forgalmazó neve és címe: 1.5. A tárolás módja, az adalékanyag eltarthatósági ideje: |
2. | Fizikai-kémiai tulajdonságok 2.1. A hatóanyag kémiai és fizikai tulajdonságai (kémiai megnevezés, szerkezeti képlet, halmazállapot, szín, szag, oldhatóság, kémhatás stb.): 2.2. Az adalékanyag mikrobiológiai és kémiai tisztaságára és azonosságára vonatkozó adatok (hatóanyag-tartalom, melléktermékek és szennyező anyagok megnevezése és mennyisége): |
3. | Az alkalmazásra vonatkozó adatok 3.1. Az adalékanyag rendeltetése (pl. színezék, ízfokozó stb.): 3.2. Az anyag alkalmazásának technológiai indoklása: 3.3. A felhasználás módja: 3.4. Tervezett felhasználási koncentráció: |
4. | Az adalékanyag ártalmatlanságát igazoló adatok 4.1. Heveny toxicitási vizsgálatok: 4.1.1. orális LD50 4.1.2. dermális LD50 4.1.3. intraperitoneális LD50 4.1.4. inhalációs LC50 4.1.5. szem-irritáció 4.1.6. bőr-irritáció 4.1.7. egyéb adatok 4.2. Félheveny toxicitási vizsgálatok: 4.2.1. orális 4.2.2. dermális 4.2.3. inhalációs 4.2.4. bőrszenzibilizáció 4.3. Idült toxicitási vizsgálatok: 4.3.1. orális 4.3.2. inhalációs (a félheveny vizsgálat alapján) 4.4. „Késői” toxikus hatások: 4.4.1. genotoxikus hatás 3 végpontra, in vivo 4.4.2. reprodukciós hatás 4.4.3. embriotoxikus és teratogén hatás 4.4.4. karcinogén hatás 4.4.5. egyéb késői hatás |
5. | Hazai gyártású adalékanyag vagy adalékanyag-keverék esetén a gyártás technológiai leírása, a felhasznált anyagok tisztasága, keverék adalékanyag esetén az összetevők felsorolása, az adalékanyag komponensek mennyisége: 5.1. A hazai gyártású adalékanyagok esetén a Szolgálat területileg illetékes megyei, fővárosi intézetének szakvéleménye arról, hogy az előállítás közegészségügyi feltételei megfelelőek: |
6. | Az adalékanyag vizsgálatra alkalmas mennyiségű mintája: |
4. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
mosó- (beleértve a tisztító-, súrolószereket is) és/vagy fertőtlenítőszerek felhasználási engedély kérelem tartalma
1. | A mosó- és/vagy fertőtlenítőszer megnevezése, egyéb azonosító jele: 1.1. A mosó- és/vagy fertőtlenítőszer összetételi minőségi jellemzői: |
2. | Gyártó/importáló neve: |
3. | Felhasználási terület (élelmiszer-előállítási ágazat, vendéglátás, közétkeztetés stb.), illetve felhasználási körülmények: |
4. | Fertőtlenítőszer esetén a készítmény antimikrobiális spektruma, illetve ennek hiteles dokumentációja: |
5. | Alkalmazási paraméterek (koncentráció, hőmérséklet, hatásidő stb.): |
6. | A felhasználásból kizárt terület, ellenjavallatok: |
7. | A készítmény vizsgálatra alkalmas mennyiségű mintája: |
5. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
az élelmiszer technológiai segédanyag felhasználási engedély kérelem tartalma
1. | Általános adatok 1.1. A technológiai segédanyag megnevezése, nemzetközi kódjele: 1.2. A technológiai segédanyag pontos összetétele, hatóanyag-tartalma: 1.3. A gyártó neve és címe: 1.4. A forgalmazó neve és címe: 1.5. A technológiai segédanyag eltarthatósági ideje, a tárolásra vonatkozó előírások: |
2. | Fizikai-kémiai tulajdonságok 2.1. A technológiai segédanyag, illetve hatóanyagai kémiai és fizikai tulajdonságai: 2.2. A technológiai segédanyag tisztaságára vonatkozó és azonosításhoz szükséges adatok: |
3. | Az alkalmazásra vonatkozó adatok 3.1. A technológiai segédanyag rendeltetése (pl. enzim, extraháló oldószer, ioncserélő stb.): 3.2. Az anyag alkalmazásának technológiai indoklása: 3.3. A felhasználás módja: 3.4. A technológiai segédanyag felhasználásából adódó maradékok jellege és mennyisége az élelmiszerekben: 3.5. A maradékok élelmiszerekben történő meghatározására alkalmas vizsgáló módszer: 3.6. Hazai előállítású technológiai segédanyag esetén a gyártástechnológiai leírás, külföldi anyagok esetében a biztonsági adatlap: |
4. | Az anyag ártalmatlanságát igazoló adatok: |
5. | A technológiai segédanyag mikrobiológiai tisztasága: |
6. | A csomagolás módjának leírása (címketervezet, szállítólevélen szereplő adatok): |
7. | Különleges követelmények (pl. ioncserélők regenerálása stb.): |
8. | Hulladékok kezelése: |
9. | Munkavédelmi előírások: |
10. | A Szolgálat területileg illetékes városi intézetének véleménye a gyártás higiénés feltételeiről: |
11. | A technológiai segédanyag vizsgálatra alkalmas mennyiségű mintája: |
6. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
az élelmiszer-előállító hely irányítója részére előírt képesítés
Az élelmiszer-előállító tevékenységi kör megnevezése | Minimális képesítés |
Sörgyártás | sörgyártó szakmunkás vagy serfőző vállalkozói képesítés |
Szeszelőállítás | szeszipari vagy szesz- és likőrgyártó szakmunkás vagy szeszfőzde üzemvezetői munkaköri képesítés |
Gyümölcsszesz-főzés | gyümölcspálinka-gyártó vagy szeszfőzdefelelősi szakképesítés |
Élesztőgyártás | szeszipari szakmunkás |
Likőrgyártás | szeszipari szakmunkás |
Üdítőital-gyártás | üdítőitalgyártó, tartósítóipari, szeszipari, sörgyártó vagy élelmiszer-tartósítási szakmunkás |
Cukorgyártás | cukorgyártó vagy cukoripari szakmunkás |
Édesipari termékgyártás | édesipari termékgyártó szakmunkás |
Cukorkagyártás | cukoripari vagy cukorgyártó technikus |
Konzervgyártás | tartósítóipari vagy élelmiszer-tartósítóipari szakmunkás |
Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás | zöldség- és gyümölcsfeldolgozó alapfokú képesítés vagy kistermelői zöldség- és gyümölcsfeldolgozó szakmunkás |
Hűtőipari termékek készítése | tartósítóipari vagy élelmiszer-tartósító szakmunkás |
Növényolaj-előállítás | növényolajipari technikus |
Hentes és mészáros tevékenység | szakma mestere minősítés, vagy hús- és baromfiipari technikus |
Húsfeldolgozás | szakma mestere minősítés vagy hús- és baromfiipari technikus |
Sütőipari tevékenység | szakma mestere minősítés vagy sütőipari technikus |
Keksz- és ostyagyártás | keksz- és ostyagyártó szakmunkás |
Száraztészta-készítés | száraztészta-készítő alapfokú szakképesítés |
Mézeskalács-készítés | mézeskalács-készítő alapfokú szakképesítés |
Malomi tevékenység | szakma mestere minősítés vagy malomipari és keveréktakarmány-gyártó technikus |
Tejtermékgyártás | tejtermékgyártó szakmunkás |
Dohánytermék-előállítás | dohányfeldolgozó szakmunkás |
Élelmiszer-minősítés | élelmiszer-analitikus középfokú szakképesítés |
7. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
az élelmiszer-higiéniai és minőségbiztosítási minimumvizsga feltételei
1. | Az élelmiszer-higiéniai és minőségbiztosítási minimumvizsgát (a továbbiakban: vizsga) az arra kötelezettek - az élelmiszer-előállítási szakágazattól és a vizsgára kötelezett munkakörétől függően - 3-8 órás felkészítő oktatásának kell megelőznie. |
2. | Az oktatást a Szolgálat és - a közétkeztetés, vendéglátás és kereskedelem kivételével - az Állomás, bármely olyan előállító, oktatási intézmény, vállalkozás vagy vállalkozó végezheti, akinek ezt - az oktatási anyag jóváhagyásával - az Állomás és a Szolgálat engedélyezte. |
3. | Az Állomás és a Szolgálat által történő oktatás díjköteles. Az oktatással kapcsolatos költségeket az élelmiszer-előállítónak kell viselnie. |
4. | Az oktatási anyagnak - az élelmiszer-előállítási szakágazat, az élelmiszer-előállító és a vizsgára kötelezett munkakörének sajátosságait figyelembe véve - az alábbiakon kell alapulnia: 4.1. Közegészségügyi ismeretek ÉT és e rendelet közegészségügyi előírásai. A személyi higiénia alapjai: - ivóvíz-higiénia, - szennyvíz-, szemét- és hulladékkezelés, - élelmiszerek útján terjedő fertőzések. 4.2. Élelmiszer-higiéniai ismeretek ÉT és e rendelet élelmiszer-higiéniai előírásai. Az állati eredetű élelmiszerek élelmiszer-higiéniai vizsgálatáról és ellenőrzéséről szóló rendelet. Az élelmiszerek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló rendelet. A veszélyelemzésről és kritikus ellenőrzési pontokról (HACCP) szóló FAO/WHO Codex Alimentarius dokumentum, illetve MÉ előírás. 4.3. Minőségbiztosítási ismeretek ÉT és e rendelet minőségi előírásai. Az MSZ EN ISO 9000-9004 minőségbiztosítási szabvány sorozat. 4.4. Környezetvédelmi ismeretek ÉT és e rendelet környezetvédelmi előírásai. A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Az élelmiszerek csomagolóanyagával kapcsolatos jogszabályi kötelezettségek. |
5. | A vizsgát az Állomás, a Szolgálat vagy bármely olyan előállító, oktatási intézmény, vállalkozás vagy vállalkozó lebonyolíthatja, akinek ezt - a vizsgáztatás módjának és a vizsgakérdéseknek a jóváhagyásával - az Állomás és a Szolgálat engedélyezte. A vizsgáztatásban az Állomás és a Szolgálat egy-egy képviselőjének mindig részt kell vennie. Ha az Állomás és a Szolgálat vizsgáztat, illetve képviselőik a vizsgán részt vesznek, tevékenységük díjköteles. A vizsgáztatással kapcsolatos költségeket az élelmiszer-előállítónak kell viselnie. |
6. | A vizsga elvégzését az Állomás és a Szolgálat által kiadott Bizonyítvány igazolja. A Bizonyítványnak a vizsgát letett adatain kívül az élelmiszer-előállító nevét és tevékenységi szakágazatát is tartalmaznia kell. A Bizonyítvány kiállítása nem díjköteles, annak költségei a vizsgáztatással kapcsolatos költségek részét képezik. |
7. | Az 5 évet meghaladó munkavégzés esetén minden 5. évben az érintett személynek a 4. pont szerinti tematikát figyelembe vevő továbbképző tanfolyamon kell részt venni, melynek szervezése a munkáltató feladata. |
8. | A vizsgakötelezettség nem vonatkozik azon élelmiszer-előállító munkavállalóira, ahol a tanúsított MSZ EN ISO 9000 szabványsorozat szerinti minőségbiztosítási rendszer keretében szükséges oktatást elvégzik. |
8. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek típusai és követelményei
1. | Egészséges csecsemők és gyermekek táplálására szolgáló élelmiszerek: |
a) | Bébiételek: 3 hónaposnál idősebb csecsemők és kisgyermekek számára előállított zöldség-, gabona- és/vagy gyümölcsalapú, hússal és/vagy tejjel, tejtermékkel kiegészített konzerv vagy instant por készítmények, |
b) | Bébiitalok: csecsemők számára készített, 6 hetes kortól alkalmazható gyümölcs- és/vagy zöldségalapú italok, teák.
|
a) | Csökkentett energiatartalmú az az élelmiszer, amelynek energiatartalma a hozzá hasonló hagyományos élelmiszer energiatartalmánál legalább 30%-kal kevesebb. Csökkentett energiatartalmú az az üdítőital, amelynek energiatartalma kisebb, mint 85 kJ (20 kcal) 100 ml-ben. Energiaszegény az az élelmiszer, amelynek 100 g-ja, illetve egy adagja legfeljebb 170 kJ (40 kcal) energiát tartalmaz. Ez az előírás nem vonatkozik az italokra. Energiamentes az az élelmiszer, amelynek 100 g-ja legfeljebb 10 kJ (2,4 kcal) energiát tartalmaz. |
b) | Csökkentett zsírtartalmú az az élelmiszer, amelynek zsírtartalma legalább 50%-kal kisebb mint a hozzá hasonló hagyományos élelmiszeré, és koleszterintartalma nem több mint 50 mg/100 g. |
c) | Megváltoztatott zsírsav összetételű az az élelmiszer, amelyben az eredeti zsírsavösszetételt úgy módosították, hogy valamilyen táplálkozási és élettani szempontból fontos zsírsavból vagy zsírsavakból lényegesen többet vagy kevesebbet tartalmaz. A jelölésnél fel kell tüntetni, hogy milyen zsírsavakat, zsírsavésztereket, illetve triglicerideket használtak a dúsításához. |
d) | Koleszterinszegény az az élelmiszer, amely legfeljebb 20 mg/100 g koleszterint tartalmaz. Koleszterinmentes az az élelmiszer, amelynek koleszterintartalma kevesebb mint 5 mg/100 g. Csökkentett koleszterintartalomra és koleszterinmentességre nem szabad utalni olyan élelmiszer esetében, amely természetéből eredően nem tartalmaz koleszterint, pl. növényi élelmiszerek. |
e) | Csökkentett fehérjefogyasztás céljára előállított az az élelmiszer, amelynek fehérjetartalma az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszerek fehérjetartalmának legfeljebb 50%-a, és a benne található fehérjéknek legalább 75%-a teljes értékű. Kívánatos, hogy a kálium-, magnézium- és foszfáttartalma legalább 40%-kal alacsonyabb legyen, mint az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszereké. Előállításukhoz megfelelő minőségű izolált vagy szintetikus L-aminosavak felhasználhatók, DL-metionin felhasználása indokolt esetben megengedhető. |
f) | Szénhidrát anyagcsere zavarokban szenvedők számára készült diabetikus az az élelmiszer: - amelynek szénhidráttartalma sütő- és tésztaipari termékeknél legalább 30%-kal, egyéb élelmiszernél legalább 50%-kal alacsonyabb mint az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszereké; - az a sör, amelynek szénhidráttartalma legfeljebb 0,75 g/100 ml; - amely hozzáadott mono- és diszacharidot, vagy ilyen tartalmú anyagot nem tartalmaz, és természetes mono- és diszacharidtartalma legfeljebb 3%. |
g) | Purinszegény az az élelmiszer, amely legfeljebb 4 mg/100 g purint tartalmaz. |
h) | Élelmi rostban gazdag az az élelmiszer, amely több mint 5 g/100 g élelmi rostot tartalmaz, és az előállító/forgalmazó által napi fogyasztásra ajánlott mennyisége legalább 5 g élelmi rostot tartalmaz. |
i) | Tejcukormentes élelmiszer az a tejtermék, amelyben a laktóztartalom fogyasztásra kész állapotban kevesebb mint 0,1 g/100 g, illetve 0,1 g/100 ml és az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszer jelentős mennyiségű laktózt tartalmaz. |
j) | Csökkentett nátriumtartalmú élelmiszer: - csökkentett nátriumtartalmú az a húskészítmény, amelynek nátriumtartalma legfeljebb 300 mg/100 g; - csökkentett nátriumtartalmú az a sókeverék, amelynek nátriumtartalma legfeljebb 19 g/100 g; - nátriumszegény az a só, amelynek nátriumtartalma legfeljebb 120 mg/100 g lehet; - náriumszegény az az élelmiszer, amelynek nátriumtartalma nem több, mint a vele összehasonlítható termék nátriumtartalmának 50%-a, legfeljebb azonban 120 mg/100 gramm; - kifejezetten nátriumszegény az az élelmiszer, amelynek nátriumtartalma nem több, mint az azzal összehasonlítható termék 50%-a, legfeljebb azonban 40 mg/100 gramm. |
k) | Gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállításánál nem használnak búzát, árpát, rozsot, zabot és ezek hibridjeit, vagy ezekből származó készítményeket (beleértve a keményítőt és élelmi rostokat is) és előállítása olyan körülmények között történik, amely garanciát nyújt arra, hogy az említett gabonafélékből származó anyagok nem kerülhetnek be az élelmiszerbe.
|
a) | dúsított az az élelmiszer, amelynek vitamin-, illetőleg ásványianyag-tartalmát arra alkalmas eljárással (nemesítési, tenyésztési), illetve hozzáadással a hozzá hasonló élelmiszerhez képest megnövelték, |
b) | kiegészített az az élelmiszer, amely az élelmiszerben eredetileg elő nem forduló vitamint és/vagy ásványi anyagot tartalmaz. Az a) és b) pontban meghatározott élelmiszerek egyszeri alkalommal fogyasztott mennyisége legalább egy vitaminból vagy ásványi anyagból tartalmazza a napi fogyasztási ajánlás 1/3 részét, de nem haladja meg a napi ajánlott mennyiséget. Multivitaminozott az élelmiszer, amelyben lévő, illetőleg deklarált vitaminok száma legalább 4 és ezek közül legalább kettőnek a mennyisége - az egyszeri alkalommal fogyasztott adagban - eléri a felnőttek számára fogyasztásra ajánlott napi mennyiség 1/3 részét. A deklarált értékeknek megfelelő vitamin és ásványi anyag koncentrációnak (a mérési hibák által meghatározott eltéréseken belül) a minőségmegőrzési idő végéig meg kell maradnia. Az esszenciális elemekkel történő dúsítás esetén az egyes elemek külön elbírálás alá esnek. Bébiételekben, bébiitalokban a korcsoport számára megállapított fogyasztásra ajánlott napi mennyiség értékeket kell figyelembe venni. Az élelmiszer nyersanyagaiban lévő vitaminok feldolgozás alatti vesztesége pótolható az eredeti vitamintartalomig. Az ilyen készítmények nem sorolhatók a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek közé.
|
9. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
a makro- és mikroelemek felnőttek számára fogyasztásra ajánlott napi mennyisége mg-ban
Nátrium | 2000 |
Klorid | 3000 |
Kálium | 3500 |
Réz | 1,4 |
Króm | 0,12 |
Mangán | 4,0 |
Szelén | 0,08 |
Molibdén | 0,25 |
Fluor | 1,5 |
10. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer-előállítási engedély kérelem tartalma
1. | Az élelmiszer-előállító neve, címe: |
2. | Az élelmiszer-előállító hely címe: Az előállítási engedély kérelemhez csatolni kell: |
1. | az előállítani kívánt különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer gyártmánylapját, |
2. | annak leírását, hogy az élelmiszer milyen különleges étrend céljait szolgálja, |
3. | a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszernek a vizsgálat elvégzéséhez szükséges mennyiségű mintáját, |
4. | a Szolgálat megyei, fővárosi Intézete állásfoglalását arról, hogy az elkülönített gyártás közegészségügyi feltételei biztosítva vannak. |
11. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
az új élelmiszer gyártási engedély kérelem tartalma
1. | az előállítani kívánt új élelmiszer gyártmánylapját, |
2. | az új élelmiszer a vizsgálat elvégzéséhez szükséges mennyiségű mintáját, |
3. | az új élelmiszer vizsgálati módszerére vonatkozó előírást. |
12. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
élelmiszer ionizáló energiával való kezelési engedély kérelem tartalma
1. | A kérelmező neve, címe, telephelye: |
2. | A kezelésre szánt élelmiszer megnevezése, mennyisége, azonosító adatai: |
3. | Az élelmiszer előállítója, import esetén származási helye: |
4. | A kezelés célja: |
5. | A kezelés szükségességét indokoló vizsgálatok adatai: |
6. | A kezelést végző üzem neve, címe, telephelye: |
7. | Az alkalmazni kívánt kezelési paraméterek: |
8. | Saját vagy a nemzetközi gyakorlatból származó vizsgálati eredmények, az összetétel, a táplálkozási érték változásáról, valamint a kezelés egészségügyi ártalmatlanságáról: |
13. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
az élelmiszerrel érintkező anyag és csomagolóanyag felhasználási engedély kérelem tartalma
1. | Az anyag megnevezése (márka- és számjelzése, szabványszáma, egyéb megjelölése): 1.1. Az anyag összetételi, minőségi jellemzői: |
2. | A gyártó neve és címe: |
3. | A forgalmazó neve és címe: |
4. | A kért felhasználási terület (élelmiszertípus, hőmérséklet stb.): |
5. | Az anyag adott célra való megfelelőségének dokumentálása: |
6. | A gyártó bizonylata arról, hogy az anyag élelmiszerekkel közvetlen érintkezésben történő felhasználásra készült, illetve alkalmas (külföldi anyag esetén hivatkozást arra, hogy milyen előírásnak felel meg): |
7. | A csomagolóanyag újrahasznosíthatóságára, illetve természetes lebomlási idejére vonatkozó információk: |
8. | Az anyagra vonatkozóan rendelkezésre álló vizsgálati adatok: |
9. | Az anyag vizsgálatra alkalmas mennyiségű mintája: |
14. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
az ionizáló energiával kezelt élelmiszerek nemzetközi jele
15. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
víz, koncentrált anyagok, egyes keverékek felhasznált anyagként való feltüntetésének szabályai
1. | Az előállításhoz felhasznált vizet a késztermékben meghatározható tömeg szerint kell a felsorolásban megemlíteni. Kivéve a kizárólag a koncentrált összetevők hidratálására, illetve a rendszerint nem fogyasztandó folyadékközegként felhasznált vizet. 1.1. Ha az előállításhoz felhasznált víz az élelmiszer 5%-át nem haladja meg, akkor nem szükséges figyelembe venni a felsorolásnál. |
2. | A koncentrált vagy dehidratált élelmiszerek esetében, melyek víz hozzáadásával hozhatók eredeti állapotba, a felhasznált anyagok a hidratált termékben előforduló mennyiségük sorrendjében is felsorolhatók, azzal a feltétellel, hogy az összetevők listáját „a hidratált termék összetevői:” vagy a „felhasználásra kész termék összetevői:” kifejezést vezeti be. |
3. | A gyümölcsök, zöldségek és fűszerek olyan keverékei esetében, ahol egyik komponens sincs jelentős túlsúlyban, a felhasznált anyagok tetszőleges sorrendben sorolhatók fel, amennyiben a felsorolást a „változó arányban” kifejezés kíséri. |
16. számú melléklet az 1/1996. (i. 9.) fm-nm-ikm együttes rendelethez
az élelmiszer előállításához felhasznált anyagok felsorolásánál a használható gyűjtőnevek
Felhasznált anyagok | Használható gyűjtőnév |
Finomított olajok, kivéve az olívaolaj | növényi olaj, vagy állati eredetű olaj, vagy meghatározott eredetük megnevezésével együtt. Hidrogénezett olajoknál: hidrogénezett (...) olaj az (eredetre utaló) szövegszerkezetben |
Finomított zsírok | növényi zsír, vagy állati eredetű zsír, vagy meghatározott eredetük megnevezésével együtt. Hidrogénezett zsíroknál: hidrogénezett (...) zsír (eredetre utaló) szövegszerkezetben |
Két vagy több gabonaféléből nyert lisztek keverékei | liszt, melyet a gabonafélék csökkenő mennyiségi felsorolása követ |
Keményítő, fizikai vagy enzimes úton módosított keményítők | (...) keményítő (eredetre utaló) szövegszerkezetben |
Valamennyi halfajta | hal |
A sajtok valamennyi típusa | sajt |
Valamennyi fűszer, gyógynövény, ha aránya, az összetevők 2%-át nem haladja meg | fűszer(ek) vagy fűszer keverék(ek) |
Bármely típusú rágógumi nyersanyag készítmény, melyet rágógumi előállítására használnak fel | rágógumi alapanyag |
Sütőipari termékekből készült morzsák, kétszersültek | morzsa vagy kétszersült |
Bármely típusú szacharóz, valamint izoszirup | cukor |
Vízmentes dextróz és dextrózhidrát | szőlőcukor |
Glükóz szirup és vízmentes (száraz) glükóz szirup | glükóz szirup |
Bármely típusú tejfehérje (kazein, kazeinát, savó) | tejfehérje |
Sajtolt, expellerrel készített vagy finomított kakaóvaj | kakaóvaj |
Bármely típusú gyümölcskocsonya, ha mennyisége a késztermék 10%-át nem haladja meg | gyümölcskocsonya |
Zöldségfélékből készült keverékek, ha arányuk az összetevők 10%-át nem haladja meg | zöldségfélék |
Bármely típusú bor | bor |
![]() |
||